Stopy

6.30

Autor: Juraj Hatrík

Sonáta pre klavír so sopránovým sólom ad libitum (jednočasťová). Inšpirovaná vlastnou piesňou z cyklu Tri venovania na text Františka Bábel.

Pamiatke otca… (1908 – 2008)
V spomienke na J. K. ( +…… 5.8.2008)

Motivácia vzniku sonáty Stopy siaha do roku 2006, keď sa autorovi dostala do rúk zbierka poetických textov s rovnomenným názvom od stredoškolského učiteľa Františka Bábelu, významnej osobnosti Tisovca. Skladateľa ako prvá oslovila Modlitba za lásku, ktorú zhudobnil pre mezzosoprán (alt) a klavír. Po tisovskej úspešnej premiére v inštrumentácii miestnych hudobníkov skladateľ dielo rozšíril o ďalšie dve časti: Stopy a Je n´ai pas oublié..., a pod názvom Tri venovania dostal tento triptych ako klavírnu, tak i orchestrálnu podobu.
Zhudobnenie Bábelovej básne Stopy však vyvolalo ďalší tvorivý proces. Juraj Hatrík sa sám dostal do situácie, kedy sa človek začína obzerať, aké stopy za sebou zanechal, spomína, bilancuje, účtuje sám so sebou... Kladie si i otázky, kto zanechal stopy v ňom samom, kto ho ovplyvnil, kto mu je blízky a kto mu chýba, lebo už odišiel... 
Vlastná "Pieseň pre malú Rae" (2003),ktorú autor na konci sonáty cituje a ktorej text je voľnou parafrázou úryvku z knihy Richarda Bacha "Nikto nie je daleko", sa skladateľovi vynorila z pamäti rovnako prirodzene ako v nej obsiahnutý motív Schubertovej piesne "Sei mir gegrüßt" - jej reálne vokálne znenie však nie je pri interpretácii podmienkou.

Rok vydania: 2011

ISMN 979-0-68506-002-4

Recenzie

Nikto zatiaľ nepridal hodnotenie.

Pridajte prvú recenziu pre “Stopy”

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *